Ben je aan een nieuwe wasmachine toe, maar weet je niet welke wasmachine je moet kiezen? Het aanbod van wasmachines is tegenwoordig zo groot dat je het overzicht al snel kwijtraakt. Hoe weet je nu bijvoorbeeld welke wasmachine voor jou het meest geschikt is? Want je wilt natuurlijk wel een wasautomaat die perfect aansluit bij jouw wensen en eisen. Na het lezen van onze Top-10 aankoop tips weet je welke wasmachine het beste bij jou past!
Onze eerste tip om te bepalen welke wasmachine het beste bij jouw past heeft betrekking op het vulgewicht. Het vulgewicht wordt uitgedrukt in kilogram en wordt ook wel de trommelcapaciteit of het maximale vulgewicht genoemd. Hierbij geldt hoe groter jouw huishouden, hoe meer kilo wasgoed jouw machine in een wasbeurt moet kunnen wassen.
Denk dus goed na over je (toekomstige) gezinssamenstelling voordat je een wasmachine koopt.
Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondjes per minuut (rpm) de trommel draait tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger je was uit de machine komt. Wil je jouw wasgoed zo voorzichtig mogelijk drogen? Dan heb je voldoende aan een 1200 toeren wasautomaat. Bij 1400 toeren bevat je wasgoed na het centrifugeren nog steeds 50% vocht. Daarom is het van belang om te weten of je de was ophangt aan de lijn om te drogen of dat je hiervoor een droger gebruikt. Hang je jouw wasgoed op aan de lijn, dan adviseren wij een wasmachine met een hoog toerental van 1600 toeren. Je hoeft je was dan korter aan de waslijn te hangen of in de droger te plaatsen.
Maar let op: wasmachines met een hoger toerental verbruiken ook meer energie en maken bovendien meer geluid. Daarom is dit bij het bepalen welke wasmachine te kopen een afweging om rekening mee te houden.
Als je een wasmachine gaat kopen, heb je keuze uit twee opties: een voorlader en een bovenlader. Het belangrijkste verschil tussen een voorlader en bovenlader zit in de plek van de deur. Bij een voorlader doe je de was aan de voorkant in de wasmachine en bij een bovenlader aan de bovenkant. Verder is een bovenlader smaller en hoger. Hierdoor heb je minder ruimte nodig om hem te plaatsen en hoef je bovendien minder te bukken. Het grootste nadeel van een bovenlader is dat deze een kleinere wastrommel heeft dan een voorlader. Daarom kun je er minder was in kwijt.
Staat jouw wasmachine onder een kast of wil je er een droger bovenop zetten? Dan kies je voor een wasmachine met voorlader. Ook kan in dit type meer wasgoed dan in een bovenlader. Dat is de reden dat een voorlader in Nederland het meest wordt verkocht.
Wil je wassen en drogen? Dan heb je keuze uit een losse wasmachine en droger, of een was-droogcombinatie. Een was-droogcombinatie is een wasmachine en droger in één. Je wasgoed wordt dus schoon gewassen en gedroogd in dezelfde trommel. Verder kun je met een was-droogcombinatie losse was- en droogprogramma’s draaien of een gecombineerd was-droogprogramma. Meestal verschilt wel het maximale vulgewicht voor wassen en drogen. Hier moet je dus bij het draaien van een gecombineerd was-droogprogramma rekening houden. Anders moet je na het wasprogramma een deel van het wasgoed uit de trommel halen omdat deze anders niet goed droog wordt. Daarom geven sommige was/droogcombinaties van tevoren aan hoeveel was er bij een was-droogprogramma in de trommel past.
Conclusie: Was-droogcombinaties zijn ideaal voor kleine ruimtes én goedkoper in aanschaf. Echter hebben twee losse apparaten meer droogcapaciteit en zijn ze veel energiezuiniger in gebruik. Bovendien beschik je met losse apparatuur sneller over schone en droge kleding. Houd hier rekening mee bij het maken van je keuze!
Wasmachines kunnen lawaai maken. Dus als je wasmachine naast je woon- of slaapkamer staat is het belangrijk dat hij weinig geluid maakt. Ook het tijdstip waarop je het meest wast, kan meespelen in je keuze. Geluidsniveau wordt aangeduid in decibel (dB). Hierbij geldt: hoe minder decibel, hoe stiller de machine. Drie decibel meer betekent twee keer zoveel geluid. Daarom maakt een paar dB meer of minder weldegelijk verschil. Kijk bij een wasmachine vooral naar het aantal dB tijdens het centrifugeren, aangezien de machine dan het meeste geluid maakt.
Tegenwoordig komen er steeds meer stille wasmachines op de markt, zoals wasmachines met een koolborstelloze motor. Zoek je een extra stille wasmachine, ga dan voor 70 dB of stiller. Wasmachines met een geluidsniveau van 71-72 dB zijn stil en 73-77 dB is normaal. Wasmachines met een laag geluidsniveau zijn vaak wel wat duurder. Je vindt het geluidsniveau op het energielabel.
Wil jij geld besparen op je energierekening en een steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan zijn de energieklasse en het verbruik van je nieuwe apparaat belangrijke aandachtpunten. Hoe energiezuiniger de wasmachine, hoe meer jij maandelijks aan energiekosten bespaart. Alle wasmachines hebben vanaf maart 2021 een nieuw energielabel. Voor die datum hadden de meeste energielabel A++ of A+++. Omdat er nu anders wordt gemeten staan er op de nieuwe energie labels geen plusjes meer. Wat vroeger nog een A+++ wasmachine was, heeft nu bijvoorbeeld energieklasse C. Hierdoor is de wasmachines dus niet minder zuinig geworden. Maar het verschil onderling is nu wel duidelijker.
De nieuwe wasmachine energielabels lopen van A tot G. Hierbij is A het meest energiezuinig en G het minst energiezuinig. Een energiezuinige wasmachine is in de aanschaf misschien wat duurder dan een minder energievriendelijk apparaat. Echter verdien je het prijsverschil vaak al snel terug in de maandelijkse besparing op jouw energiekosten.
Om te zorgen dat je kleding altijd de beste behandeling krijgt, beschikken wasmachines over verschillende wasprogramma’s. Zo kun je altijd een programma kiezen dat perfect bij je was past. Gebruik je jouw wasmachine vooral om je kleding even snel op te frissen, kies dan voor een wasmachine met een snelwasprogramma. Dit extra korte wasprogramma duurt vaak maar 15 tot 30 minuten. Was je regelmatig delicate stoffen zoals wol of zijde? Dan is handwasprogramma voor jou een must. En heb je last van allergieën, kies dan voor een wasautomaat met een allergieprogramma. Dit wasprogramma verwijdert huisstofmijten, dierenharen en pollen uit je wasgoed.
Andere opties waar je voor kunt kiezen zijn bijvoorbeeld een eindtijdinstelling, waterbeveiliging, zelfreinigende wasmiddellade of een kinderslot.
Wasmachines zijn er in vele soorten en verschillende prijsklassen. Zo koop je voor rond de 400 euro al een simpele en relatief goedkope wasmachine. Maar er zijn ook modellen van 1500 euro en meer. Hiervoor heb je dan wel het meest uitgebreide model met alles erop en eraan. En daar zitten natuurlijk nog heel veel modellen tussen. Elk met hun specifieke eigenschappen, functies en wasprogramma’s.
Welke wasmachine je kunt kopen is natuurlijk ook afhankelijk van je budget. Bedenk voor je een nieuwe wasmachine gaat kopen dus hoeveel geld je hieraan wilt uitgeven. Je hebt dan een richtlijn in je zoektocht. Beschik je over een klein budget en wil je daarom niet te veel geld uitgeven? Of wil zeker weten dat je met je nieuwe wasmachine jaren vooruit kunt en daarvoor meer uitgeven? Bij Bemmel & Kroon vind je wasmachines voor elk budget!
Een ander belangrijk onderdeel bij het bepalen welke wasmachine te kopen is werk merk je het beste kunt kopen? Ook op het gebied van merken heb je bij Bemmel & Kroon namelijk heel veel keus. De bekendste merken zijn Miele, Bosch, AEG, Samsung, Siemens, Beko, LG, Whirlpool en Indesit. Hiervan is Miele verreweg het duurste merk en zijn Beko, Indesit en Whirlpool de goedkoopste merken.
A-merk wasmachines hebben meestal een hogere betrouwbaarheid en langere levensduur. Daarnaast hebben ze vaak meer programma’s, opties en extra’s. Maar hier zit dan ook een hoger prijskaartje aan. De goedkopere wasmachines van minder bekende merken hebben vaak een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bepaal daarom wat voor jouw het belangrijkste is. Is je budget beperkt, Kies dan voor een minder bekend merk. Heb je meer geld te besteden, of hecht je waarde aan een specifiek merk? Kijk dan vooral naar de wasprogramma’s, functies en opties die dit merk biedt.
Heb je bovenstaande aankoop tips gelezen? Dan weet je nu waar je bij de aankoop van je nieuwe wasmachine op moet letten. Door het vulgewicht, toerental, type wasmachine, geluidsniveau, energielabel en merk af te stemmen op jouw woonsituatie en wensen kun je nu een weloverwogen keuze maken. Maak daarom binnen ons wasmachine aanbod gebruik van onze filters zodat je snel weet welke wasmachine je het beste kunt kopen.
Maar je wilt hiervoor natuurlijk niet teveel betalen. Wij begrijpen dat je onze prijs voor jouw favoriete wasmachine ook wilt vergelijken met de prijzen bij andere webshops. Daarom is alle apparatuur in onze winkels en webshop voorzien van elektronische prijslabels. Is de prijs bij andere webwinkels lager dan passen wij onze prijzen daar op aan. Dus zie je de wasmachine van jouw keuze ergens anders goedkoper, laat het ons dan weten via de button “Elders goedkoper?” op de bestel pagina van jouw favoriete wasmachine. We sturen je dan zo spoedig mogelijk een reactie met de meest concurrerende prijs.