Afzuigkap zonder afvoer: alles wat je moet weten

Een afzuigkap is een essentieel onderdeel van elke keuken. Het zorgt ervoor dat kookluchtjes, vet en vocht worden afgevoerd, waardoor je keuken fris en schoon blijft. Maar wat als je geen afvoer hebt in je keuken, of als je geen gat wilt boren in je muur of plafond? Gelukkig bestaat er een oplossing: een afzuigkap zonder afvoer. Op deze adviespagina geven leggen we uit wat een afzuigkap zonder afvoer is, wat de voordelen en aandachtspunten zijn en welke mogelijkheden je hebt om er een te kiezen.

Afzuigkap zonder afvoer

Hoe werkt een afzuigkap zonder afvoer?

Bij een reguliere afzuigkap worden kookdampen en etensluchten vanuit de keuken afgevoerd naar buiten. Een afzuigkap zonder afvoer, ook wel een recirculatie afzuigkap genoemd, is een afzuigkap die de lucht niet naar buiten afvoert, maar binnen houdt. Tijdens het koken zuigt de afvoerloze afzuigkap de lucht boven het fornuis of de kookplaat op. Vervolgens worden de dampen en etensgeurtjes door een of meerdere filters geleid. Hierbij heb je de keuze uit een koolstoffilter of plasmafilter.

In aanschaf is het koolstoffilter het voordeligste filter. Dit filter absorbeert het vuil en de geurtjes uit de lucht. Koolstof heeft namelijk de eigenschap om vuil op te nemen. De gefilterde lucht wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen. De lucht circuleert dus in je keuken. Vandaar de naam ‘recirculatie afzuigkap’.

Plasma filters werken op stroom en zijn duurder in aanschaf. Echter staat daar tegenover dat een plasmafilter vrijwel nooit hoeft te worden vervangen. Hierdoor bespaar je de kosten van het kopen en vervangen van een koolstoffilter.

Wat zijn de voordelen van een afzuigkap zonder afvoer?

Een afzuigkap zonder afvoer heeft een aantal voordelen ten opzichte van een afzuigkap met afvoer:

  • Ten eerste hoef je geen rekening te houden met de locatie van de afvoer in je keuken. Je kunt de afzuigkap plaatsen waar je wilt, zolang er maar een stopcontact in de buurt is. Dit geeft je meer flexibiliteit in het ontwerpen van je keuken.
  • Ten tweede hoef je geen gat te boren in je muur of plafond, wat je tijd, geld en moeite bespaart. Bovendien voorkom je zo eventuele schade aan je woning of lekkages.
  • Ten derde is een afzuigkap zonder afvoer energiezuiniger dan een afzuigkap met afvoer. Dit komt omdat de warme lucht niet naar buiten wordt geblazen, maar in de keuken blijft. Hierdoor hoef je minder te stoken om je keuken op temperatuur te houden. Dit scheelt je op de lange termijn in de stookkosten.
Design eilandafzuigkap zonder afvoerVrij te plaatsen design eiland afzuigkap zonder luchtafvoer naar buiten van Wave.
Luchtafvoer gat in de buitenmuur.Bij recirculatie is een gat in de buitenmuur voor luchtafvoer overbodig.

Welke mogelijkheden zijn er voor een afzuigkap zonder afvoer?

Er zijn verschillende soorten en modellen afzuigkappen zonder afvoer op de markt. Zo heb je onder andere keuze uit:

Waar moet je op letten bij het kiezen van een afzuigkap zonder afvoer?

Bij het kiezen van een afzuigkap zonder afvoer naar buiten zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

  • Ten eerste moet je de juiste maat kiezen. De afzuigkap moet minstens zo breed zijn als je kookplaat, en het liefst iets breder. Zo zorg je ervoor dat alle kookluchtjes worden opgevangen. Boven een 90 centimeter brede kookplaat plaats je dus een afzuigkap zonder afvoer die 90 cm breed of breder is.
  • Ten tweede moet je de juiste afzuigcapaciteit kiezen. De capaciteit wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur (m3/h), en geeft aan hoeveel lucht de afzuigkap kan verplaatsen. Hoe groter je keuken, hoe hoger de afzuigcapaciteit moet zijn. Een vuistregel is dat je de inhoud van je keuken (lengte x breedte x hoogte) moet vermenigvuldigen met 10. Dit is de minimale capaciteit die je nodig hebt. Bijvoorbeeld, als je keuken 4 x 3 x 2,5 meter is, dan heb je een afzuigkap nodig met een capaciteit van minimaal 300 m3/h.
  • Ten derde moet je de juiste filter kiezen. Een afzuigkap zonder afvoer heeft een koolstoffilter nodig, dat de lucht zuivert. Dit filter moet regelmatig worden vervangen, meestal om de 3 tot 6 maanden, afhankelijk van hoe vaak je kookt. Sommige filters zijn herbruikbaar, en kunnen worden gereinigd in de vaatwasser of de oven. Dit scheelt je in de kosten en het milieu.
  • Ten slotte moet je de juiste prijs kiezen. Een afzuigkap zonder afvoer is over het algemeen goedkoper dan een afzuigkap met afvoer, omdat je geen installatiekosten hebt. De prijs hangt af van het merk, het model, de grootte, de capaciteit, het design en de extra functies. Je kunt een afzuigkap zonder afvoer vinden vanaf ongeveer 100 euro, tot wel 2000 euro of meer.
Afzuigkap zonder afvoer 90 cmDe afzuigkap moet minstens zo breed zijn als je kookplaat, en het liefst iets breder.
Minimale afzuigcapaciteit voor jouw keuken berekenenZo bereken je de minimale afzuig capaciteit voor jouw keuken.
Recirculatie set voor het ombouwen naar een afzuigkap zonder afvoer

Hoe bouw je een luchtafvoer afzuigkap om tot een recirculatie afzuigkap?

De meeste afzuigkappen die geschikt zijn voor luchtafvoer zijn ook te gebruiken zonder afvoer naar buiten. Voor keukens zonder luchtafvoersysteem moet je een reguliere afzuigkap dus ombouwen naar afvoer loze afzuigkap. Dit doe je door een filter in de afzuigkap te plaatsen of gebruik te maken van een recirculatie set.

Je kunt een luchtafvoer afzuigkap ook ombouwen tot een recirculatie afzuigkap. Dit doe je door een recirculatieset te kopen en te installeren. Een recirculatieset bestaat uit een koolstoffilter en een afdekplaat. De afdekplaat sluit de afvoerbuis af, zodat de lucht niet naar buiten gaat. Het koolstoffilter plaats je in de afzuigkap, zodat de lucht gefilterd wordt. Je moet wel opletten dat je een recirculatieset koopt die geschikt is voor jouw afzuigkap. Want niet elke set past op elke afzuigkap.

Afzuigkap zonder afvoer met koolstoffilter of plasma filter?

Welk soort filter heeft jou voorkeur?
Bij een recirculatie afzuigkap wordt de lucht gezuiverd door een of meerdere filters. Hierbij kies je uit twee verschillende soorten filters, elk met zijn voor- en nadelen.

Koolstoffilter

Afvoer loos afzuigen met koolstoffilters.

Het koolstoffilter neemt de vuile lucht op die door de afzuiging wordt opgezogen. Hierbij wordt het vuil in de opgezogen lucht geabsorbeerd. Vervolgens wordt de gezuiverde schone lucht weer in de ruimte teruggeblazen. Koolstof heeft namelijk de eigenschap om van zichzelf vuil op te nemen. Omdat dit vuil op de koolstoffilter achterblijft moet dit filter om de werkzaamheid te behouden regelmatig worden vervangen.

Plasma filter

Afvoer loos afzuigen met plasma filters

Plasma filters werken op stroom om kookluchtjes te zuiveren. Hoewel Plasma filters in aanschaf duurder zijn hoeven ze bijna nooit te worden vervangen. Zo bespaar je de kosten voor het kopen en vervangen van een koolstoffilter. Daarnaast elimineert het plasma filter niet alleen geuren maar ook de fijnstof, allergenen en ziekteverwekkers in jouw woning.

Klantwaardering
Kieskeurig
9,2
Qasa
9,4
Trustpilot
9,0

Nieuwe afzuigkap zonder luchtafvoer kopen?

Een afzuigkap zonder afvoer is een uitstekende optie voor je keuken, als je geen afvoer hebt of wilt. Het biedt je meer vrijheid, bespaart je geld en energie, en houdt je keuken fris en schoon. Er zijn veel mogelijkheden om een afzuigkap zonder afvoer te kiezen die perfect bij jouw keuken past. Let wel op de maat, de capaciteit, het filter en de prijs. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter idee gekregen van wat een afzuigkap zonder afvoer is en hoe je er een kunt kiezen. Heb je nog vragen of wil je advies? Bel dan onze klantenservice ons op 070 – 301 34 74. Onze specialisten helpen je graag verder!

Bij Bemmel & Kroon vind je het grootste afzuigkappen aanbod met merken als Siemens, Etna, ATAG, Pelgrim, Bosch, Wave, AEGNovy en Whirlpool. Bovendien koop je deze A-merken bij ons voor de laagste internetprijs. Verder vind je bij onze afzuigkap aanbiedingen recirculatie modellen met extra kassakorting.

Afzuigkappen bekijken