Tips om de levensduur te verlengen
Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in elk huishouden. Maar hoe lang gaat een wasmachine eigenlijk mee? En wat kun je doen om de levensduur van je wasmachine te verlengen? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen. Daarnaast geven we je handige tips om je wasmachine zo lang mogelijk in goede staat te houden.
Wat is de gemiddelde levensduur van een wasmachine?
Een wasmachine gaat gemiddeld 13 jaar mee. Dit is echter een gemiddelde en geen garantie. Sommige wasmachines gaan langer mee, terwijl andere al na een paar jaar problemen krijgen. Een belangrijke factor bij het bepalen van de gemiddelde levensduur is het aantal wasbeurten in de week. Want bij vijf wasbeurten per week gaat je machine nu eenmaal minder lang mee dan bij wekelijks drie keer wassen.
Daarnaast heeft ook de bouwkwaliteit veel invloed op de levensduur. Omdat duurdere wasmachines van hoogwaardige materialen worden gemaakt gaan ze over het algemeen langer mee dan goedkopere modellen. Gelukkig is de levensduur te verlengen door goed onderhoud en onze handige gebruikerstips. Deze zullen we verderop dan ook uitgebreid bespreken.
De levensverwachting van A-merken als AEG, Bauknecht, Bosch, LG, Samsung, Siemens, Miele vergeleken.
Als we naar de gemiddelde levensduur van wasmachines per merk kijken varieert de levensverwachting van 8 jaar tot 15 jaar. Na die periode is de machine vaak aan vervanging toe. Maar met een beetje geluk gaat een wasmachine wel 20 jaar mee. En met een beetje pech gaat de wasmachine juist eerder kapot.
Een goed uitgangspunt voor de levensduur van de wasmachine is de prijs-kwaliteitsverhouding van het apparaat. Zo zijn Miele, Siemens en Bosch de beste merken als het op een wasmachine met een lange levensduur aankomt. Want deze A-merken staan bekend om hun kwaliteit, maar daar betaal je dan ook voor. Als je voor een goedkopere wasmachine kiest gaat deze mogelijk minder lang mee.
Echter hoeft dit niet het geval te zijn. De prijs wordt namelijk ook bepaald door het vermogen, de functies en wasprogramma’s van de wasmachine. Hierdoor kunnen ook goedkopere varianten van Topmerken een lange levensduur hebben. Ga daarom voor een goed merk en kijk welke functionaliteit en wasprogramma’s je echt nodig hebt. Kies vervolgens een wasmachine die past binnen jouw budget.
* De gemiddelde levensduur is gebaseerd op drie wasbeurten per week.
Deze factoren bepalen de levensduur van een wasmachine
Hoe lang een wasmachine meegaat is afhankelijk van verschillende factoren die we hieronder kort toe zullen lichten:
Met goed onderhoud en onze gebruikerstips verleng je de levensduur van je wasmachine.
Je hebt zelf invloed op de levensduur van je wasmachine. Door hem in goede staat te houden, gaat hij veel langer mee. Daarom geven we je hieronder een aantal handige tips om de levensduur van je wasmachine te verlengen.
De levensduur van een goedkopere wasmachine is vaak korter. Dat komt doordat de bouwkwaliteit en de gebruikte materialen nu eenmaal minder goed zijn. Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, is het investeren in een model van een goed merk daarom een verstandige beslissing. Van alle A-merken is de levensduur van een Miele wasmachine het langst.
Controleer je kleding voor je deze gaat wassen altijd op voorwerpen die de wasmachine kunnen beschadigen. Denk hierbij aan gespen van riempjes aan kleding, een vergeten sleutelbos, bh-beugels en losse munten in je broekzak. Al deze voorwerpen kunnen de wastrommel en andere onderdelen aan de binnenkant van je wasmachine beschadigen. Stop kleding met scherpe onderdelen daarom altijd in een waszakje.
Direct na het wassen is de binnenkant van een wasmachine nog vochtig. Als de deur direct na een wasbeurt weer gesloten wordt, kan dit ervoor zorgen dat je wasmachine sneller stuk gaat. Laat daarom het deurtje open staan totdat de gehele binnenkant droog is. Zo verleng je eenvoudig de levensduur van je wasmachine. Bovendien voorkom je op deze manier dat de binnenkant van de trommel en je wasgoed gaan stinken.
Ook waar jij jouw wasmachine plaatst, is van invloed op de levensduur van je wasmachine. Daarom zet je jou wasmachine beter niet op een plek waar het heel koud of vochtig is. Door kou kan het water in de afvoerpomp en de afvoerslang slang namelijk bevriezen. En een vochtige plaats kan er daarentegen voor zorgen dat onderdelen zoals de stroomtoevoer sneller kapot gaan. Een badkamer met slechte ventilatie is daarom niet bevorderlijk voor de levensduur.
Door altijd met een volle trommel te wassen zorg je ervoor dat je wasmachine langer meegaat. Hierdoor gaat het aantal wasbeurten immers flink omlaag. Daarom kun je je wasgoed beter opsparen in plaats van telkens kleine beetjes te wassen. Omdat het aantal keer dat je de wasmachine gebruikt zo lager wordt, slijt de machine ook minder snel.
Maar let op!
Wassen met een té volle trommel werkt averechts. Hierdoor worden de schokbrekers en lagers van je machine overbelast. Doe je dat vaak, dan gaat je wasmachine dus juist minder lang mee. Zorg daarom dat je bij het vullen van de wastrommel tot ongeveer een handbreedte vrij laat.
De juiste hoeveelheid wasmiddel is essentieel voor de levensduur van je wasmachine. Te veel wasmiddel kan leiden tot zeepresten en vetluis, een bacterie die je wasmachine en je was een vieze geur geeft. Te weinig wasmiddel kan kalkschade veroorzaken in je wasmachine. Wasmiddel bevat namelijk ontkalkingsstof. Kijk op de verpakking van het wasmiddel voor een goed advies over de dosering. Houd hierbij rekening met de hardheid van het water, de vuilgraad van de was en de grootte van de lading.
Maak je wasmachine ook niet schoon met agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het interne systeem aantasten.
Maak de wasmachine regelmatig schoon. De meeste wasmachines zijn voorzien van het programma ’trommel reinigen’. Heb je deze optie niet, selecteer dan het katoenprogramma op 90°C. Zorg ervoor dat de trommel leeg is en gebruik geen wasmiddel. En maak ook de deurrubbers, het wasmiddelbakje en het pluizenfilter regelmatig schoon.
Een wasmachine die niet waterpas staat, zal minder lang meegaan. Dit komt omdat het apparaat dan tijdens het centrifugeren te veel zal trillen. Hierdoor kunnen onderdelen beschadigen waardoor de levensduur van de wasmachine aanzienlijk wordt verkort.
Wat doe je als je wasmachine kapot is?
Je wasmachine gaat niet eeuwig mee, ook al onderhoud je hem nog zo goed. Op een dag gaat je wasmachine kapot en moet je beslissen: laat je hem maken of schaf je een nieuwe aan? Wanneer je wasmachine nog niet zo oud is en de kosten voor het herstel meevallen, kun je hem beter laten repareren. Dat is zowel voor je portemonnee als voor het milieu de meest duurzame optie. Zodra de reparatie een hoop geld dreigt te gaan kosten, is het aanschaffen van een nieuwe wasmachine een betere keuze.
Bijkomend voordeel is dat de nieuwste wasmachines een stuk zuiniger zijn. Hierdoor bespaar je maandelijks op je energie rekening waardoor je het aankoopbedrag in veel gevallen zelfs terug kunt verdienen.
Als je bovenstaande informatie hebt gelezen weet je inmiddels hoelang een wasmachine mee gaat. Daarnaast weet je nu hoe je de levensduur van een machine kunt verlengen.
Is jouw wasmachine kapot en is reparatie geen optie, dan wil je bij de aanschaf van een nieuwe natuurlijk niet teveel betalen. Gelukkig koop je wasmachines bij ons voor de laagste internetprijs. Bovendien vind je bij Bemmel & Kroon het grootste aanbod van A-merken zoals Miele, Siemens, Bosch, AEG, Samsung en LG. Vergeet niet een kijkje te nemen bij onze wasmachine aanbiedingen. Hier vind je modellen met extra kassakorting op onze laagste prijzen.