Symbool droger: alle droogsymbolen nader toegelicht.

Symbolen droger en droogsymbolen

Ontdek alles over de droger symbolen op het etiket van je kleding
Droogsymbolen op kledinglabels kunnen verwarrend zijn. Maar om je kleding op de juiste manier te drogen en te verzorgen is het belangrijk om ze te begrijpen. Bij een symbool op het label met droogvoorschriften in je kledingstuk maken we onderscheid tussen tekens voor ’trommeldroging’ en tekens voor een ‘natuurlijke droogwijze’.

Op deze wasdroger adviespagina leggen we uit wat de verschillende tekens betekenen en hoe je ze correct kunt toepassen. Hierdoor voorkom je schade aan je kleding en zorg je ervoor dat deze langer meegaan.

Wat zegt het droger symbool op je waslabel?

Hoe je een kledingstuk of ander textiel na het wassen het beste kunt drogen, vind je in het vierkantje. Dit is het derde symbool op het waslabel en laat zien of je de kleding in een droogtrommel of op natuurlijke wijze moet laten drogen. Hierbij is het op een natuurlijke wijze laten drogen van kledingstukken onderverdeeld in: drogen aan de waslijn (verticale streepjes) en liggend drogen (horizontale streepjes).

Symbolen voor trommeldrogen.

Basis droogsymbolen (trommeldrogen)

Het basis symbool voor trommeldrogen is een vierkant met een cirkel erin. Dit symbool geeft aan dat het kledingstuk in de droger kan worden gedroogd. Er zijn verschillende variaties van dit symbool die de droogtemperatuur en droogmethode specificeren.

  1. Mag op de hoogste temperatuur in de droogtrommel.
  2. Niet in de droogtrommel drogen.
  3. Je kunt op een lage temperatuur en een korte cyclus in de droogtrommel drogen.
  4. Mag op een normale temperatuur en een normale cyclus in de droogtrommel (tot 80°C).
  5. Kan op een hoge temperatuur en een lange cyclus in de droogtrommel.
  6. Alleen zonder warmte in de droogtrommel.
  7. Op een fijnwasprogramma in de droogtrommel te drogen.
Symbolen voor een natuurlijke droogwijze.

Alternatieve droogmethoden (natuurlijk drogen)

  1. Je kunt de kledingstukken zowel binnen als buiten ophangen.
  2. Hang de kleding aan de waslijn na het normaal wassen (vooral de felle kleuren).
  3. Na een korte droogbeurt aan de waslijn drogen. Leg de kledingstukken plat neer zodat ze niet kreuken (vooral gewatteerde kledingstukken, jassen, slaapzakken, zijden hemden, enz.)
  4. Kledingstukken kunnen worden opgehangen, maar moeten in de schaduw worden bewaard.
  5. Voorzien voor textiel dat kan verkleuren of vergelen in de zon. Daarom na het wassen in de schaduw laten drogen.
  6. Drogen in de schaduw na het wassen zonder voorafgaand centrifugeren in de machine (vooral delicate stoffen zoals zijde).
  7. Op een vlakke ondergrond drogen. Geschikt voor wol, breisels en stoffen die door hun gewicht vervormd kunnen raken.
  8. Drogen op een vlakke ondergrond zonder voorafgaand machinaal centrifugeren. Geschikt voor uiterst breekbare of fijne wolsoorten (kasjmier of alpaca).
  9. In de schaduw op een vlakke ondergrond drogen. Geschikt voor wol en delicate stoffen.
  10. Op een vlakke ondergrond in de schaduw laten drogen. Voorafgaand niet machinaal centrifugeren.

Veelvoorkomende problemen bij het drogen

Krimpen van kleding

Krimpen bij het drogen van wollen kleding.

Het niet herkennen van de juiste droogsymbolen kan leiden tot krimpende kleding. Stoffen zoals katoen en wol zijn gevoelig voor hoge temperaturen en moeten om krimp te voorkomen vaak op een lage temperatuur of met alternatieve droogmethoden worden gedroogd.

Beschadiging door hitte

Delicate stoffen zoals zijde, synthetische materialen en lingerie kunnen beschadigd raken door de hoge temperaturen in de droger. Het is belangrijk om altijd het etiket te controleren en de juiste temperatuurinstelling te gebruiken om schade te voorkomen.

Droger met Woolmark certificering.

Tips voor correct gebruik van elk droger symbool

  1. Controleer altijd het etiket: Elk kledingstuk heeft specifieke instructies die moeten worden gevolgd om schade te voorkomen.
  2. Gebruik de juiste temperatuur: Volg de temperatuuraanwijzingen op het etiket om krimp en schade te vermijden.
  3. Onderhoud je droger: Regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van het pluizenfilter, zorgt voor efficiënter drogen en voorkomt oververhitting.
  4. Gebruik alternatieve methodes voor delicate stoffen: Hangend of liggend drogen is vaak veiliger voor delicate stoffen en helpt hun levensduur te verlengen​.
  5. Het waslabel is niet binden: Omdat de huidige waslabel-symbolen nog uit de jaren ’50 stammen hoef je deze niet altijd op te volgen. Tegenwoordig zijn er namelijk ook drogers met een Woolmark certificering, of met een speciaal droogprogramma voor outdoor kleding of zijde. In een wasdroger met geavanceerde droogprogramma’s kun je dus veilig kleding van wol en zijde, of een waterafstotende winterjas drogen. Ook al staat er op het kledinglabel dat dit niet kan.
Droog symbool slecht leesbaar of vervaagd?

Geen waslabel, wat nu?

Heb je het waslabel uit je kledingstuk geknipt, of is het zo verwassen dat je het niet meer kunt lezen? Houd dan rekening met de volgende richtlijnen:

  • Weet je zeker dat het kledingstuk wel in de droger mag, maar je weet niet op welke temperatuur? Kies dan altijd voor de laagste temperatuur en het minst intensieve droogprogramma.
  • Ben je er niet zeker van of een kledingstuk in de trommel gedroogd mag worden, vraag het dan na bij een stomerij.
  • Spijkerbroeken en andere zwaardere stoffen hebben een schurend effect op gevoelige stoffen zoals viscose-acetaat en zijde. Stop deze stoffen daarom nooit samen in de droger.
  • De stoffen wol, zijde, lingerie, beha’s en sportkleding zijn gevoelig voor krimpen. Gebruik deze alleen als jouw droger hiervoor een speciale droogprogramma heeft.
  • Is je kledingstuk gemaakt van een mix van stoffen, bijvoorbeeld wol en polyester, kies dan voor een droogprogramma voor wol.
Wassymbolen kaart downloaden

Wasvoorschriften: alle wassymbolen op een rijtje

Het is niet altijd makkelijk om je kleding goed te verzorgen en te reinigen. Soms krimpt je wollen trui enorm in de droger of smelt je mooie blouse door het hete strijkijzer. Als je wilt dat je gevoelige kledingstuk lang mooi blijft en van goede kwaliteit, moet je goed opletten op de wasvoorschriften van het waslabel. Dit is vooral belangrijk voor kledingstukken van zijde of wol, maar ook voor gekleurde katoenen kleding en synthetische materialen.

Download onze wassymbolen kaart
Wil jij volledig gekrompen, verkleurde of beschadigde kleding voortaan voorkomen? Download hier dan alvast onze wassymbolenkaart met daarop een overzicht van alle icoontjes. Je kunt deze dan uitprinten en bij je wasmachine leggen zodat je ze tijdens het wassen altijd bij de hand hebt.

Wassymbolen kaart downloaden

Nieuwe droger kopen?

Komt jouw wasgoed niet meer fris ruikend uit de droger, lees dan eens onze wasdroger adviespagina droger stinkt. Mis je voor jouw kleding bepaalde droogprogramma’s of is je droger stuk? Misschien is het dan tijd voor een nieuwe droogtrommel of was-droogcombinatie. Gelukkig vind je bij Bemmel & Kroon het grootste wasdroger aanbod van de bekendste A-merken. Met merken als Miele, AEG, SamsungBosch, Beko, Siemens, en LG vind je bij ons altijd een geschikte droogautomaat. Bovendien koop je die bij ons voor de laagste internetprijs. Ook vind je bij onze wasdroger aanbiedingen modellen met extra kassakorting.

Droger kopen