De beste tips voor het schoonmaken en schoon houden
Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in elk huishouden. Maar wist je dat je wasmachine ook regelmatig schoongemaakt moet worden? Als je dat niet doet, kan je wasmachine gaan stinken, minder goed werken of zelfs kapot gaan. Dus stinkt je wasmachine of laat hij vlekken achter op de kleding? Dan is het reinigen van je machine noodzakelijk. Op deze adviespagina geven we tips om je wasmachine te reinigen en te onderhouden. Zo zorg je ervoor dat je wasautomaat langer meegaat en je wasgoed fris blijft ruiken.
Je zou denken dat een wasmachine vanzelf schoon blijft, omdat hij elke keer met water en zeep draait. Maar dat is helaas niet zo. Door het wassen op lage temperaturen en met minder water blijven er restjes vuil, vet en wasmiddel achter in de wasmachine. Dit kan leiden tot vetluis, een verzamelnaam voor micro-organismen die nare geuren veroorzaken en vlekken kunnen maken op je kleding.
Deze vetluis vormt zich in het rubberen gedeelte (de manchetrand) tussen het deurtje en de machine. Hierdoor krijgt schone was soms bruine vlekken. Deze zijn sowieso al niet welkom maar vallen vooral op bij witte was. Ook kan er kalkaanslag ontstaan door het harde water, wat de levensduur van je wasmachine kan verkorten. Daarom is het belangrijk om je wasmachine regelmatig te reinigen en te ontkalken.
Hoe vaak je je wasmachine moet reinigen hangt af van hoe vaak je hem gebruikt en hoe hard het water is in jouw regio. Een goede richtlijn is om een keer per maand een grondige schoonmaakbeurt te geven aan je wasmachine. Daarnaast kun je ook elke week een paar kleine dingen doen om je wasmachine fris te houden.
Er zijn verschillende doe-het-zelf manieren om wasmachines te reinigen en goed schoon te houden. Hieronder geven we 5 tips voor het schoonmaken van je wasmachine. Gebruik deze tips om een stinkende wasmachine met de daarbij horende problemen te verhelpen.
Een van de beste manieren om vetluis te bestrijden is door regelmatig een kookwas te draaien, op 90 graden. Dit doe je natuurlijk zonder wasgoed erin. Door de hoge temperatuur worden de bacteriën gedood en lossen het vet, vuil en zeepresten op. Doe dit één keer per maand of vaker als je veel op lage temperaturen wast. Om de reiniging te versterken voeg je wat azijn, soda of twee vaatwastabletten aan de kookwas toe.
Om je wasmachine met azijn te reinigen giet je een flinke scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in de wasmiddellade). Vervolgens draai je een kookwas op 90 graden. Tijdens het wasprogramma werkt azijn als een natuurlijke ontkalker en verwijdert het nare geurtjes. Zo is je wasmachine snel weer blinkend schoon.
Naast azijn is ook soda een natuurlijk middel om de wasmachine vet, vuil en kalkvrij mee te maken. Gebruik niet meer dan een halve kopje soda (niet hetzelfde als baksoda) en doe dit in de lege trommel. Draai vervolgens een kookwas. Vet en vuil wordt door de soda opgelost waarna de trommel van je machine weer brandschoon is.
Last van stank in je wasmachine? Gebruik dan vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Hiervoor doe je twee tabletten in de wasmiddellade waarna je een kookwas draait. De vaatwastabletten hebben een vergelijkbaar effect als soda en azijn, maar zijn iets krachtiger. Hierdoor ruikt je trommel weer lekker fris.
Naast het draaien van een kookwas is het ook belangrijk om het rubber aan de trommel van de wasmachine schoon te maken. Hier verzamelen zich makkelijk zeepresten waardoor ze lastiger met een wasprogramma worden verwijderd. Maak de manchetrand in de deuropening goed schoon met keukenpapier of een huishouddoekje. Bij ernstige vervuiling gebruik je vooraf een borsteltje met heet water. De zogeheten vetluis die hier zit, is wat je overhoudt na veel wassen draaien op een lage temperatuur. Deze vetluis ontstaat door lichaamsvetten, haren en huidschilfers op de was die in aanraking komen met het wasmiddel. De naam heeft dus niks te maken met luizen of andere beestjes. In de vorm van vlekken en een vieze geur heeft vetluis echter wel degelijk een negatieve effect op je was.
Wil je jouw wasmachine echt grondig reinigen, vergeet dan ook het de wasmiddellade niet. Resten wasmiddel of wasverzachter kunnen hierin voor stank zorgen. Deze lade trek je gemakkelijk uit de wasmachine, waardoor je hem goed kan wassen onder de kraan. Overigens zijn deze zeepbakjes vaak ook geschikt voor reiniging in de vaatwasser. Zo hoef je zelf niet onder de hete kraan te boenen.
Het filter van de wasmachine kan verstopt raken door pluisjes, munten, haarspelden of andere voorwerpen die in de wasmachine terecht zijn gekomen. Dit kan leiden tot een slechte afvoer van het water of zelfs een lekkage. Controleer daarom regelmatig het filter en maak het schoon. Het filter zit meestal achter een klepje aan de voorkant van de wasmachine. Haal het filter eruit en spoel het af onder de kraan. Maak ook de binnenkant van het filterhuis schoon met een vochtige doek.
Het zeefje in de watertoevoer zorgt ervoor dat er geen vuil in de wasmachine komt. Maar dit zeefje kan ook verstopt raken door kalk of andere deeltjes. Dit kan de waterdruk verminderen of de watertoevoer blokkeren. Reinig daarom elk half jaar het zeefje in de watertoevoer. Dit zeefje zit bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Draai de kraan dicht als je de waterslang losmaakt. Haal het zeefje eruit en maak het schoon met een borsteltje of een tandenstoker.
Na het reinigen van je wasmachine met onze schoonmaak tips wil je natuurlijk zo lang mogelijk van jouw schone wasmachine genieten. Daarom geven we hieronder een aantal nuttige tips om je wasmachine na de reiniging zo lang mogelijk schoon te houden. Door deze onderhoudstips op te volgen stel je de volgende reinigingsbeurt zo veel mogelijk uit.
Een simpele maar effectieve tip om je wasmachine fris te houden is om de deur na elke wasbeurt open te laten staan. Zo kan de trommel goed drogen en krijgen bacteriën en schimmels minder kans om te groeien. Doe dit ook met de wasmiddellade, zodat deze ook kan luchten.
Te veel wasmiddel is niet alleen slecht voor je kleding, maar ook voor je wasmachine. Het kan namelijk vetluis veroorzaken en je wasmachine sneller laten slijten. Gebruik daarom niet meer wasmiddel dan nodig is. Let op de juiste dosering van het wasmiddel en houd rekening met de hardheid van het water, de vuilgraad van de was en de grootte van de lading. Kijk op de verpakking van het wasmiddel voor een goed advies over de dosering.
Om de vorming van micro-organismen in de wasmachine te verminderen moet je was niet te lang in de wasmachine laten zitten. Haal daarom je wasgoed zodra het wasprogramma is beëindigd direct uit de trommel. Zo voorkom je naast schimmelvorming ook dat je kleding muf gaat ruiken.
Sommige wasmachines beschikken over een trommelreinigingsprogramma of een hygiëne programma. Ook zijn er modellen met een optie om extra te spoelen. Zo kan het bijkomende spoelwater vuilresten meenemen. Als je dit regelmatig doet, blijft je wasmachine fris en gaat hij langer mee.
Als je je wasmachine regelmatig schoonmaakt met natuurlijke middelen zoals azijn, soda of vaatwastabletten, heb je meestal geen speciaal reinigingsmiddel nodig. Maar als je merkt dat je wasmachine erg vervuild is of hardnekkige problemen heeft, kun je af en toe een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Dit zijn middelen die speciaal ontwikkeld zijn om je wasmachine grondig te reinigen en te ontkalken. Je kunt bijvoorbeeld HG service engineer voor was- en vaatwasmachines gebruiken. Volg altijd de instructies op de verpakking.
Als je alle bovenstaande tips hebt geprobeerd, waarna je wasmachine nog steeds stinkt, lekt, lawaai maakt of niet goed werkt? Dan is er waarschijnlijk iets ernstigs aan de hand. In dat geval kun je beter een professional inschakelen om je wasmachine te laten repareren. Probeer niet zelf aan je wasmachine te sleutelen, want dat kan gevaarlijk zijn of meer schade veroorzaken.
Helpen onze wasmachine reiniging en schoonmaak tips niet? Of is je wasmachine kapot gegaan en vind je het niet de moeite waard om jouw oude machine door een professional te laten repareren? Dan is het tijd voor een nieuwe wasmachine of was-droogcombinatie. Bij Bemmel & Kroon vind je het grootste aanbod met wasmachines van A-merken zoals Miele, Bosch, AEG, Samsung, Siemens en LG. Deze koop je bij ons bovendien voor de laagste internetprijs. Daarnaast vind je bij onze wasmachine aanbiedingen modellen met extra kassakorting.