Alles over stroom en water verbruik bij wasmachines
Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in elk huishouden, maar het verbruikt ook veel water en stroom. Hoeveel precies? En hoe kun je besparen op je wasmachine verbruik? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen en geven we je tips om zuiniger te wassen. En wil je een nieuwe wasmachine kopen, gebruik dan onze “Energieverbruik bereken tool”. Zo bereken je eenvoudig hoeveel geld je hiermee bespaart.
Hoeveel stroom een wasmachine precies gebruikt is te vinden op het energielabel. Hierop wordt het stroomverbruik weergegeven als het aantal kWh (kilowattuur) dat de machine per 100 wasbeurten verbruikt. Daarbij is per wasbeurt uitgegaan van de maximale hoeveelheid was op een zuinig eco-programma tussen de 40 en 60 graden. In een gemiddeld huishouden worden 220 wasbeurten per jaar gedraaid. Om het jaarverbruik te berekenen vermenigvuldigen we daarom het verbruik op het energielabel (in kWh/100 wascycli) met 2,2.
Energieklasse | Energieverbruik in kWh per jaar |
---|---|
A | 99 kwh |
B | 114 kwh |
C | 130 kwh |
D | 152 kwh |
E | 172 kwh |
F | 194 kwh |
Hoeveel je uiteindelijk per jaar betaalt is afhankelijk van de energiekosten. Als je deze prijs per kilowatt uur opvraagt bij jouw energieleverancier kun je dit eenvoudig zelf berekenen. Hoe groener het label, hoe minder kWh per wasbeurt. Zoek je een energiezuinige wasmachine? Dan kun je het beste gaan voor een machine met energieklasse A of B. De aanschaf van een duurdere en zuinigere machine is in veel gevallen terug te verdienen. Hoe lang je daarover doet, hangt wel van de prijs en je verbruik af.
Ook het waterverbruik is terug te vinden op het energielabel. Hierop wordt het verbruik van de machine in liters tijdens één wasbeurt weergegeven. Daarbij is net als bij het energieverbruik uitgegaan van een volle trommel met een zuinig eco-programma tussen de 40 en 60 graden. Gemiddeld gebruikt een wasmachine zo’n 50 tot 60 liter per wasbeurt. Ter vergelijking: de wc doortrekken kost zo’n 3 tot 9 liter per keer, en douchen tussen de 45 en 80 liter per douchebeurt.
Houd er rekening mee dat het verbruik per energieklasse kan verschillen. Hoe hoger de energieklasse, des te zuiniger het model. Daarnaast is het waterverbruik ook afhankelijk van de waterbesparende technieken waarover een apparaat kan beschikken.
Een droger verbruikt meer stroom dan een wasmachine. Dit komt doordat bij zowel wasmachines als drogers de meeste energie verloren aan het verwarmen. De wasmachine verwarmt water en de droger verwarmt lucht. Echter kiezen steeds meer huishoudens ervoor om op relatief lage temperaturen te wassen. Hierdoor zijn de energiekosten lager. Wasdrogers hebben vaak een hogere temperatuur nodig. Bovendien is lucht minder goed in staat warmte vast te houden dan water. Daarom verbruikt een wasdroger meestal meer energie dan een wasmachine.
Zo verbruikt een wasmachine volgens Milieu Centraal gemiddeld 100 kWh aan stroom per jaar. Daarentegen is het stroomverbruik van een wasdroger ongeveer 260 kWh per jaar. Daarmee is de wasdroger bij veel huishoudens een van de grootste energieslurpers. Hoe hoog het energieverbruik precies is, is afhankelijk van het model, het energielabel en gekozen droogprogramma.
Is jouw wasmachine ouder dan 10 jaar? Kijk dan eens of je deze oude wasmachine niet beter kunt vervangen. Immers zorgt een oude wasmachine voor een hoger water- én stroomverbruik. Dit zorgt maandelijks voor hogere kosten, wat zonde is van je geld. Reken maar eens uit wat je kunt besparen als je jouw oude wasautomaat vervangt door een nieuwe? Zo kun je het aankoopbedrag van jouw nieuwe wasmachine voor een groot deel terugverdienen.
Tips om het energieverbruik van je wasmachine te verlagen
Wasmachine zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Daarom kun je met de aanschaf van een nieuwe wasmachine veel geld besparen. In dit artikel heb je al kunnen lezen hoeveel energie een wasmachine verbruikt. Maar hoeveel geld kun je nu besparen als je jouw oude wasmachine vervangt door een nieuw apparaat? Berekenen wat je per jaar (of over de gehele levensduur) kunt besparen kan immers vrij lastig zijn. Hoe vaak was je per week, wat is jouw huidige tarief per kWh, allemaal factoren die hier invloed op hebben.
Gelukkig gaat dit bij Bemmel & Kroon een stuk eenvoudiger.
Bij elke wasmachine is de energiebesparing bij ons direct zichtbaar. Bovendien zijn de voor deze berekening gebruikte factoren door jou eenvoudig aan te passen. Zo bereken je exact hoeveel je met het door jou geselecteerde apparaat gaat besparen.
Verbruikt jouw wasmachine veel energie en ben je toe aan een nieuwe? Dan zie je bij ons direct hoeveel je met de wasmachine van jouw keuze kunt besparen. Even stil staan bij het energieverbruik van jouw wasmachine is altijd goed, of je nu om het milieu geeft of niet. Uiteindelijk zie je het ook terug in je portemonnee. Bij Bemmel & Kroon vind je het grootste wasmachine aanbod met merken als Miele, Bosch, AEG, Samsung, Siemens en LG. Deze Top-merken koop je hier bovendien voor de laagste internetprijs. En als je er toch bent, kijk dan ook even bij onze wasmachine aanbiedingen. Bij deze modellen ontvang je namelijk ook nog extra kassakorting.