Een recirculatie afzuigkap filtert etensluchtjes en dampen in je keuken. Vervolgens wordt de gezuiverde lucht weer terug de kamer in geblazen. Een recirculatie afzuigkap is een goede oplossing als je geen luchtafvoer naar buiten hebt. Lees meer over de werking van, en de filters voor, recirculerende afzuigkappen. Bekijk hieronder alle afzuigkappen geschikt voor recirculatie.
Wandafzuigkap met 3 standen + booster, soft touch bediening, capaciteit 700 m3/h, geluidsniveau 71 dB(A), 2 x LED verlichting
De ETNA AD890ZT is een diagonale design afzuigkap met dubbele glasplaat. De bovenste glasplaat is matzwart en geeft de afzuigkap een unieke uitstraling. De onderste glasplaat is zwart glas met een transparante strook aan de onderzijde en geeft het geheel een moderne look. De diagonale afzuigkap is 90 cm breed en heeft twee warm witte led-spots. De tiptoetsen zijn verwerkt in het glas waardoor het strakke design behouden blijft.
Een recirculatie afzuigkap zuigt etensluchtjes en dampen tijdens het koken op, filtert ze, en blaast schone lucht terug de keuken in. De naam ‘recirculatie afzuigkap’ dankt dit type afzuigsysteem dus van het feit dat ze lucht circuleert.
Recirculatie afzuigkappen gebruiken vaak een koolstoffilter om de lucht te zuiveren. Koolstof heeft van nature de eigenschap om vuil op te nemen. Wanneer de afzuigkap de kooklucht opzuigt, absorbeert het koolstoffilter het vuil en de geurtjes uit de lucht. Vervolgens wordt de gefilterde schone lucht door de afzuigkap terug de ruimte in geblazen. De koolstoffilters zullen na verloop van tijd verzadigd raken, waardoor de werking achteruit gaat. Het plasmafilter is een relatief nieuwe ontwikkeling waarbij dit probleem zich niet voordoet.
Een recirculatie afzuigkap is geschikt voor keukens zonder luchtafvoer naar buiten, zoals in appartementen. Wil je graag een keuken met een kookeiland, maar is het luchtafvoerkanaal te ver van het eiland verwijderd? Ook dan bieden recirculerende afzuigkappen een oplossing.
Een recirculatie afzuigkap werkt met koolstoffilters of een plasmafilter. Deze filters absorberen de geur en het vuil uit de kooklucht. De afzuigkap zuigt de kooklucht op, de lucht wordt gefilterd en terug de keukenruimte in geblazen. Voor het gemak zetten wij de verschillen tussen deze filters even voor je op een rijtje.
Koolstof heeft van nature de eigenschap om vuil op te nemen. Een koolstoffilter filtert ongeveer 80 á 90 procent van de geuren uit de kooklucht. Houdt er wel rekening mee dat naarmate je het filter langer gebruikt, de werking achteruit gaat en de geuren dus langer blijven hangen. Hoe lang een koolstoffilter mee gaat, is afhankelijk van hoeveel deze wordt gebruikt. Gemiddeld gaat een koolstoffilter 6 tot 8 maanden mee. Wil je niet tekens koolstoffilters vervangen kies dan voor het plasmafilter. Dit relatief nieuw type filter gaat namelijk wel 15 jaar mee. Bovendien heeft het plasmafilter nog meer voordelen.
Het plasmafilter is relatief nieuw en werkt met koude verbranding. Het filtert naast de geuren uit de kooklucht ook pollen, bacteriën, virussen en schimmels. Een plasmafilter vraagt wel om een investering omdat het filter duurder is. Echter ben je op de langere termijn vaak goedkoper uit in dan met koolstoffilters. Plasmafilters zijn verkrijgbaar in twee modellen, rond en plat. Of je nu kiest voor een kookplaat met werkbladafzuiging, een strakke schouwkap of een eiland afzuigkap, het plasmafilter biedt voor van deze modellen een oplossing. Gemiddeld heeft een plasmafilters een levensduur van zo’n 15 jaar.