Een vlakscherm afzuigkap is een uitschuifbare afzuigkap die je in een keukenkastje inbouwd. Trek het vlakscherm uit zodra je gaat koken en de kap begint automatisch met het afzuigen van kookdampen en luchtjes. Schuif de afzuigkap na het koken terug en het ventileren wordt weer uitgeschakeld. Een vlakscherm afzuigkap is hierdoor alleen tijdens gebruik zichtbaar.
Aandachtspunten voor je een vlakscherm model koopt
Een vlakscherm afzuigkap is een uitschuifbare afzuigkap die alleen zichtbaar is tijdens het koken. Door het uitschuifbare scherm voor het koken uit te schuiven steekt het afzuigscherm onder het keukenkastje uit. Hierdoor worden kookdampen en etensgeurtjes goed afgezogen. Ben je klaar met koken dan wordt het scherm weer ingeschoven. De afzuigkap gaat zo mooi op in de rest van je keukendesign.
Let voor je een vlakscherm kap koopt goed op de volgende aandachtspunten:
Welk afzuigsysteem? Je kunt kiezen voor verschillende soorten afzuiging, waaronder recirculatie, een motorloze of een variant met luchtafvoer naar buiten toe.
Welke Inbouwmaat? Meet de nismaten van het keukenkastje waarin je de kap wilt inbouwen nauwkeurig op. Als je dit niet (goed) doet, heb je kans dat de afzuigkap niet past. Meet de nisbreedte, -hoogte en -diepte op. Raadpleeg vervolgens de inbouwtekening op de productpagina. Nu weet je precies of het apparaat in je keuken past of niet. Gangbare maten voor de vlakscherm afzuigkap zijn 60 cm en 90 centimeter.
Kies voor een op jouw keuken afgestemde afzuigcapaciteit
De vlakscherm inbouw afzuigkap wordt tijdens het koken uitgeschoven en zuigt dan alle etensgeuren en kookdampen op. Hierdoor blijft jouw keuken lekker fris ruiken. De afzuigcapaciteit van de vlakscherm kap moet dan wel groot genoeg zijn om de lucht in jouw keuken te verversen.
Hoe bereken je de afzuigcapaciteit voor jouw keuken?
Om de benodigde afzuigcapaciteit voor jouw keuken te berekenen moet je eerst de keukeninhoud berekenen, en de minimale factor bepalen.
Keukeninhoud in m³ = lengte (m) x breedte (m) x hoogte (m) van jouw keuken. Minimale factor = het gewenste aantal luchtverversingen per uur; 10 (afgesloten keuken), 15 (half open keuken) en 20 (volledig open keuken).
Voorbeeld: Wanneer een keuken 4 meter lang, 4 meter breed en 2.5 meter hoog is de keukeninhoud 40m³ (4 x 4 x 2.5). Bij een afgesloten keuken is de minimale factor 10. De benodigde afzuigcapaciteit is dan 40m² x 10 = 400 m³/h.