Met de keukenopstelling wordt de wijze waarop een keuken is ingedeeld bedoeld. De keuken is in steeds meer huishoudens dé centrale ontmoetingsplek in huis en een elementair onderdeel van de huiskamer. De belangrijkste functie van een keuken blijft echter ‘het bieden van een ruimte om goed in te kunnen koken‘. Dit betekent dat de keukenopstelling zodanig moet zijn dat u dit, binnen de beschikbare ruimte, handig en efficiënt kunt doen. De afstanden tussen het kookgedeelte, het werkblad, de spoelbak en de koelkast wilt u zo kort mogelijk houden en tegelijkertijd wilt u voldoende opberg en werkruimte hebben. En dit moet uiteraard passen in de beschikbare ruimte in uw keuken en uw budget.
Keukenopstelling categorieën
De keukenopstelling is dus de wijze waarop alle zaken in de keuken zo optimaal mogelijk worden geplaatst binnen de beschikbare ruimte. Hoewel de afmetingen van een keukenruimte verschillen van huis tot huis zijn de keukenopstellingen toch onderverdeeld in een aantal categorieën. Zo is er voor elke ruimte wel een ideale indeling voor optimaal kookplezier.
De rechte keukenopstelling of lineaire opstelling is een van de meest gangbare opstellingen. Deze opstelling wordt vooral in smalle keukens toegepast of wanneer er maar één wand beschikbaar is. Alle kasten en keukenapparaten bevinden zich hierdoor aan dezelfde muur. Omdat alles bij deze keukenopstelling op één lijn staat loopt u in een rechte keuken veel heen en weer. Een vrije werkblad ruimte van 300 cm is het meest praktisch om voldoende werkruimte te hebben.
De Hoekopstelling (ook wel L-vormige opstelling genoemd) is één van de populairste keuken opstellingen. Deze keuken in L-vorm heeft een relatief groot werkblad en veel kastruimte. De keuken bestaat uit een korte en een lange zijde.
Bij de hoekkeuken worden de kookunit en de spoelbak vaak schuin tegenover elkaar geplaatst wat zorgt voor een prettig werksfeer in de keuken. Door in de hoek die niet wordt gebruikt een eettafel te plaatsen behoudt u een open en ruimtelijke woonruimte.
De eiland keuken opstelling of kookeiland is een zeer gewilde keukenopstelling. Bij deze keuken opstelling wordt los van de keuken een extra werkruimte gecreëerd. Dit losse element noemen we een ‘kookeiland’. Deze opstelling wordt veel toegepast in een open keuken en vormt zo de verbinding met de woonkamer of eetkamer. Het grote voordeel van een eiland keuken opstelling is dat u niet met de rug naar het woongedeelte staat te koken.
Een U-vormige keukenopstelling biedt over het algemeen de meeste opbergruimte. De keukenelementen kunnen in een U-keuken opstelling zowel langs drie wanden of twee wanden worden geplaatst. Door de U-keuken twegen twee wanden te plaatsen ontstaat er een open gedeelte dat een bar vormt. De U-vormige keukenopstelling is erg groot waardoor u hier veel apparatuur in kwijt kunt. Alles is bij een U-keuken binnen handbereik en er is voldoende werk- en bergruimte.
De parallel keuken opstelling wordt steeds vaker toegepast. De opstelling bestaat uit twee tegenover elkaar staande keukenblokken. Let er bij een keuken opstelling in parallelvorm op dat gang tussen de werkvlakken minimaal 120 cm breed is. De parallelle keuken leent zich het beste voor het creëren van de ideale keukenindeling, omdat u de ideale driehoek tussen de drie belangrijke elementen (fornuis, spoelbak en koelkast) kunt vormen.
Een kleine keuken inrichten kan een lastige opgave zijn. Keukens, geschikt voor een smalle of kleine ruimte bieden echter meer mogelijkheden dan u denkt. Beschik u over beperkte ruimte voor het plaatsen van uw nieuwe keuken? Lees dan eerst onze tips voor de optimale inrichting van een keuken voor kleine ruimtes. U kunt er echter ook voor kiezen om een bescheiden open keuken in uw woonkamer te plaatsen. Een open keuken die naadloos in uw woonruimte overloopt zorgt voor een ruimtelijke sfeer. Bekijk ook de varianten van onze kleine keukenopstellingen.
In een woonkeuken vormen woonkamer en keuken samen één open ruimte. De keuken is al lang geen ruimte meer waar alleen wordt gekookt en is regelmatig de centrale plek in huis. Niet verwonderlijk dat de keuken daarom steeds vaker in de woonkamer wordt geplaatst. Wonen en koken worden zo combineert in één en dezelfde ruimte, de “woonkeuken“. Een plek in huis om in te koken, bij te praten na het werk, te eten en ’s avonds met vrienden wat te drinken en gezellig te kletsen. Keukens zijn er in alle soorten en maten. U kunt uw keuken daarom eenvoudig afstemmen op het interieur van uw woonkamer.
De keuken wordt niet alleen meer gebruikt om in te koken maar is uitgegroeid van werkruimte tot het middelpunt van de woning. Door voor een keuken met bar te kiezen creëert u gezelligheid in uw keukenruimte. Een keuken met een bar zorgt bovendien voor een vloeiende overgang tussen de keuken en de woonruimte. De keuken nodigt mensen uit om plaats te nemen aan de bar. Zo schuift uw partner tijdens het koken bijvoorbeeld gezellig aan aan de bar. Maar is het daarnaast ook een plek waaraan direct gegeten kan worden of gezellig met vrienden en familie kan worden gedronken.
De keukenopstelling bepaald de vorm waarin de verschillende keukenelementen kunnen worden geplaatst. Om in de keuken prettig te kunnen werken is de keukenindeling van groot belang. Waar worden de verschillende onderdelen in de keuken geplaatst om zo aangenaam mogelijk te kunnen koken en hoe doet u dit zo efficiënt mogelijk binnen de beschikbare ruimte?
Onze keukenspecialisten zijn u graag van dienst bij het samenstellen van de perfecte keuken binnen uw budget. Neem gerust eens contact op met onze adviseurs of kom eens kijken in één van onze showrooms. U kunt de indeling dan samen met onze adviseur geheel naar eigen smaak invullen.