Stoomovens
Een inbouw stoomoven is simpelweg een oven met een stoomfunctie. Door de warmte in de oven wordt water omgezet tot stoom. Groentes bereidt met deze waterdamp zijn rijker aan vitamines, voller van smaak en behouden hun kleur en vorm. Hierdoor ziet je groente er een stuk smakelijker uit dan wanneer je het kookt in een pan. Ook vis, pasta, rijst, schaaldieren en fruit stoom je eenvoudig gaar. Gerechten zullen in een stoomoven nooit aanbranden omdat ze helemaal worden omringd door stoom. Door te koken met stoom, kook je bovendien een stuk gezonder. Wil je ook een lekker stukje vlees of vis kunnen bakken, kies dan voor een combi-stoomoven.
50 ovens
Miele DGM7845GRGR
- Type: Stoomoven
- Nishoogte: 45 cm
- Reiniging: Hydrolyse
- Maximale temperatuur: 100 °C
- Bediening via app: Ja
- Stoomfunctie: Ja
Bora XBO
- Type: Stoomoven
- Nishoogte: 60 cm
- Reiniging: Hydrolyse
- Maximale temperatuur: 230 °C
- Pizza functie: Ja
- Stoomfunctie: Ja
Waarom een stoomoven?
De 7 pluspunten van stoomovens
- Je eten heeft meer smaak. Door je voedsel te stomen blijft de smaak beter behouden. Hierdoor kun je in je eigen keuken koken als een chef.
- Het is heel gezond. Naast de smaak blijven ook voedingsstoffen, vitamines en mineralen behouden. Zo haal je meer voedingsstoffen uit je eten.
- Je kan hele maaltijden tegelijk bereiden. Stop zalm, zoete aardappel en witlof tegelijktertijd in de stoomoven en na 11 minuten kan je al aan tafel.
- Je kunt ruimte besparen in je keuken. Doordat je in de stoomoven alles tegelijk kan bereiden, heb je niet per se meer een grote kookplaat met vijf pitten nodig of andere apparaten.
- Je hebt minder afwas. Omdat alles tegelijk in de oven gaat heb je minder vaat. Je hoeft de gerechten namelijk allemaal apart te bereiden.
- Je kan gerechten heel precies bereiden. Met een combi-stoomoven kan je gerechten op een hele precieze temperatuur bereiden, hierdoor zal je gerecht niet aanbranden of te gaar worden.
- Een combi-stoomoven is multifunctioneel. Je kan de stoomoven gebruiken om te ontdooien, opwarmen (regenereren), pocheren, grillen, en meer. Met een combi stoomoven zijn een oven en magnetron overbodig.
Koken met stoom en hetelucht?
De combi stoomoven maakt het mogelijk
Stomen is gezonder en lekkerder doordat de smaak en textuur behouden blijft. De stoomoven is daarom ideaal voor het stomen van groente, vis, schaaldieren, rijst, pasta en fruit. Daarnaast kun je met stoom ook eieren bereiden, ontdooien, opwarmen, blancheren of pocheren.
Voordelen combi stoomovens
Een combi-stoomoven combineert de voordelen van een stoomoven met de extra functionaliteit van een heteluchtoven. Hierdoor kun je naast volledig stomen ook koken met veel, medium en weinig vocht in combinatie met hetelucht. Voor het maken van delicate gerechten zoals flan, pudding, terrines en vis gebruik je veel vocht. De lekkerste broodjes en stoofvlees maak je met medium vocht en voor het bereiden van vlees en ovenschotels gebruik je weinig vocht.
Omdat je in de combi-stoomoven ook kan bakken en braden vervangt deze hierdoor de heteluchtoven. Dit bespaart je geld en ruimte, want je kan natuurlijk niet alle typen (inbouw) apparatuur in je nieuwe keuken opnemen.