Een A+++ wasmachines kan op het nieuwe label zomaar energieklasse C worden
Het energielabel voor wasmachines en was-droogcombinaties krijgt vanwege nieuwe richtlijnen in maart 2021 een nieuw jasje. Een wasmachine met energielabel A+++ of A+++-30% behoort hierdoor tot het verleden. Voortaan zal de energieklasse lopen van A tot en met G. Hierdoor blijft een A+++ wasmachine net zo energiezuinig, maar kan deze op het nieuwe energielabel energieklasse C krijgen. Daarnaast zullen nieuwe methodes worden gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige wasmachines, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Hierdoor zal een nieuwe A-label wasmachine nog even op zich laten wachten.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de wasmachine vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige wasmachine betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen. Naar verloop van tijd is het energielabel aangepast door de toevoeging A+, A++ en A+++ labels. Het gevolg was dat consument door de bomen het bos niet meer zag.
Dit is de reden deze A+, A++ en A+++ labels bij wasautomaten, was-droogcombinaties en een aantal andere productgroepen verdwijnen. Het nieuwe systeem zal de energieklasse A t/m G hanteren. De nieuwe regelgeving is voor Europese consumenten en zal ook toegepast worden in landen die geen lid zijn van de Europese Unie (bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland).
Hoe moet ik het nieuwe energielabel van de wasmachine lezen?
Een van de grootste veranderingen op het energielabel voor wasmachines is de wijziging van het testprogramma. Dit programma heeft betrekking op alle labelwaarden. Zoals bijvoorbeeld het energieverbruik, dat op 100 was cycli gebaseerd zal zijn.
Het nieuwe ‘Eco 40-60’-programma is voor het wassen van normaal bevuild wasgoed. Denk hierbij aan katoen, linnen of gemengde vezels, dat geschikt is om op 40°C of 60°C te worden gewassen. Deze weefsels kunnen bij elkaar in één wascyclus worden gewassen. Het ‘Eco 40-60’-programma is het meest efficiënte programma voor een laag ‘energie- en waterverbruik’. Om de best mogelijke energie-efficiëntie te bereiken, is voor dit programma een optimale wastemperatuur bepaald. Deze temperatuur kan daarom niet worden aangepast.
De werkelijke wastemperatuur staat aangegeven in de gebruikershandleiding. Deze kan, afhankelijk van de belading, afwijken van de geselecteerde temperatuur om energie te besparen. De wasprestaties komen overeen met de wettelijke voorschriften.
** De waarden hebben betrekking op voor een kwart, voor de helft en vol geladen machines.
Waarom staat er een QR code op het wasmachine energielabel
Op het nieuwe energielabel dat sinds 1 maart 2021 wordt gebruikt staat een QR code. Deze verstrekt consumenten aanvullende – officiële (niet commerciële) – informatie zodra de QR-code met een smartphone wordt gescand.
De code verwijst je dan door naar een database van de Europese Unie. Hier kun je specificaties bekijken en downloaden voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken. Deze database (EPREL EU database) is ook via het internet te bereiken.
Vergelijk het oude label niet met het nieuwe energielabel
Het vergelijken van het oude label met het nieuwe energielabel is hetzelfde als “Appels met Peren vergelijken”. Het is namelijk goed mogelijk jouw zuinige A+++ wasmachine op een nieuw energielabel slechts een D krijgt. Je hoeft hier niet van te schrikken, jouw wasautomaat is niet ineens minder energiezuinig.
Ze zijn precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn aangepast:
Andere productgroepen met een nieuw label
Naast wasmachines hebben de volgende productgroepen sinds 1 maart 2021 ook een nieuw energielabel.